Zoals de zon de bloemen kleurt zo kleurt de kunst mijn leven !

Welkom op mijn site.

Dit is een site waarop ik iedereen die interesse in beeldhouwen heeft wil informeren.
Dat kan zijn over de workshops die ik af en toe geef. Ook over de exposities die regelmatig georganiseerd worden en waar ik dan exposeerEr is ook een pagina waarop ik laat zien hoe en waar ik werk. In de portfolio kunt u een overzicht zien van al mijn werken en eventueel een keuze maken als u iets wilt aankopen

Kijkt u gerust even rond.

Ria Bindels

Mijn uitgangspunt:
Het ontstaan van een beeldhouwwerk onder je eigen handen is voor mij een proces wat ik van binnenuit met vreugde en verwondering volg.
Bij mijn beeldhouwwerken moet je je losmaken van het idee dat het er allemaal werkelijkheidsgetrouw moet uitzien. Ik vind dat het gaat om het vrije vormgeven, iets laten ontstaan, iets laten worden, wat het worden moet, omdat het niet anders kan. Uiteindelijk ontstaat datgene waar je zelf niet onder uit kan. Terwijl je met de steen werkt komt die vorm en dat model uit de steen, waarvan het eindresultaat van te voren nog niet vaststond. Dan blijkt dat detaïllering van figuren vaak overbodig is.

Onderwerpen:
Een bepaald thema komt regelmatig in de meest uiteenlopende vormen terug. Evenwicht en balans bij vrouwenfiguren is vaak herkenbaar.
De 3 V s van vrijheid:

  • Vogel
  • Vlinder
  • Vis

worden op een heel eigen manier weergegeven.
Deze dieren in de natuur kiezen hun eigen vlucht, hun eigen koers, hun eigen weg en zijn niet verplicht om de afgebakende paden te kiezen, omdat dat zo hoort. Het volgende onderwerp: samen en niet meer samen roept een diepgaand gevoel op. De symboliek van dit thema is de grote kracht ervan.
Het komt ook voor dat er stenen bij zijn, die een verrassend, niet van te voren gepland eindresultaat geven, als beeld.

Steensoorten:
Verschillende soorten stenen laten zich totaal anders bewerken, omdat de hardheid erg verschilt. Serpentijn en albast: mooi materiaal om mee te werken. Speksteen: in het bijzonder Braziliaans en Indiaas speksteen, is er in diverse kleuren en geven ook prachtige resultaten.

Techniek:
Om de techniek beeldhouwen uit steen te leren, is het nodig om workshops beeldhouwen volgen. Je leert basistechnieken en omgaan met gereedschap. Nog steeds volg ik workshops bij diverse beeldhouwers. Het is mogelijk om intuïtief met een steen te werken of uittekenen op de steen wat je wil laten ontstaan.
Het intuïtief beeldhouwen ligt het dichtst bij mijn gevoel en heeft mijn voorkeur.