Pelgrim, hospitalera en kunstenares

Voor Ria Bindels is reizen naar Santiago de Compostella al lang niets bijzonders meer. Ze doet dat al een groot aantal jaren en verblijft dan geruime tijd in Spanje In het begin ging Ria als pelgrim maar inmiddels werkt ze als hospitalera in een aantal herbergen die een pelgrim onderweg tegenkomt Daarnaast is Ria kunstenares en maakt beelden van steen en kunstobjecten van staal en glas.

door Hetty Heijne LeusdenNu

Leusden

In 2005 liep Ria voor het eerst van Lourdes naar Santiago de Compostella om het gevoel als pelgrim te ervaren. Zonder enige planning vooraf is zij het avontuur aangegaan. "Tijdens deze pelgrimstocht heb je de gelegenheid om na te denken, dingen los laten en ontmoet je bijzondere mensen. Die ervaring heeft een enorme verandering in mijn leven teweeg gebracht", aldus Ria. De eerste keer dat zij naar Santiago liep, verbaasde ze zich over de vriendelijkheid en gastvrijheid van iedereen. "Een vreemdeling die de taal niet spreekt en die ze niet kennen geven ze een slaapplek en eten. Mensen hebben bewondering voor je omdat jij naar Santiago loopt!". Bijzondere ervaringen tijdens deze tochten heeft Ria op papier gezet. In haar boek 'Mijn schaduw en ik' geeft ze je het gevoel dat je tijdens haar unieke tochten met haar mee wandelt. Na meerdere malen pelgrimeren kwam Ria in contact met een aantal herbergen die haar om hulp vroegen en zo werd ze in 2008 hospitalera. Door haar toenemende interesse voor alles wat met de pelgrimstocht te maken had, kwam zij terecht in het bestuur van Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Dit genootschap heeft in Santiago de Compostella 'De Huiskamer van de Lage Landen' opgericht. Alle Nederlandstalige pelgrims zijn hier welkom voor een kop koffie en om hun verhalen te delen. Natuurlijk steekt Ria ook hier de handen uit de mouwen en alsof dat niet genoeg is werkt ze als vrijwilligster tevens in Albergue la Fuente en in Roncesvalles in het noorden van Spanje.

Kunstenares

Ria is buiten haar werkzaamheden als hospitalera ook kunstenares waarbij zij als beeldhouwster al jaren een passie heeft voor steen, staal en glas. Een combinatie van hospitaleren en kunst komt samen bij de pelgrimsroute in Oberdischingen. Hier ligt het Cursillo-Haus St. Jakobus, een spiritueel bezinningshuis waar ze niet alleen als hospitalera werkt maar ook haar werk exposeert en mergelsteenworkshops geeft.

Terug in Nederland is Ria regelmatig in haar atelier te vinden. Haar unieke kunstwerken zijn dan ook regelmatig te zien bij expositie in het binnen- en buitenland, waarbij natuurlijk ook in ons eigen Leusden hoort.